Alla vernissager 2 månader framåt


vernissage lördag 30 sep







  • Millesgården, Lidingö
  • Kaffe Fassett
    - The Power of Pattern

    Textilkonstnären Kaffe Fassetts (f. 1937) karriär sträcker sig över 50 år med en oeuvre som omfattar stickning, stickning, quiltning, textildesign, målning och teckning. Hans böcker och projekt har uppmuntrat en stor mängd människor, världen över, att skapa.

    Fassetts inspiration kommer från allt omkring honom; hans öga kan översätta de mest vardagliga ting till mönster med en omisskännligt färgsprakande och maximalistisk design. Hans mönster används och tolkas sedan av quiltare runt om i världen. Utställningen utforskar Fassetts värld, med utgångspunkt i originalkonstverk från inbjudna tillverkare såväl som Kaffe Fassett själv.

    Utställningen är producerad av Fashion and Textile Museum i London där den visades hösten 2022 och åtföljs av boken Kaffe Fassett: The Artist’s Eye av curator Dennis Nothdruft.



  • Malmö Konsthall, Malmö
  • Ingela Ihrman
    undersöker i sitt konstnärskap på ett lekfullt sätt vad det innebär att vara människa. Med humor och strävsamt allvar lyfter hon frågor rörande identitet och tillhörighet genom att se närmare på andra livsformer och hur vi relaterar till varandra. Hon fokuserar på de starka känslorna i vardagen som begär, lust, längtan och ensamhet.





  • Konstnär Ewa Peva Evers, verksam i Stenungsund, arbetar med skulptur, teckning och måleri. I samarbete med skräddare Christina Lycke i Kungälv, som arbetar med att skapa unika och exklusiva kläder, har installationen TRÅDEN tagit form. TRÅDEN löper igenom, väver och knyter samman betraktaren med utställningens alla unika objekt, autentiska skulpterade kroppar och människogestalter. Du får möta dig själv som den du var, skulle kunna vara, eller kanske kommer att bli och samtidigt uppleva att vi alla faktiskt sitter ihop i ett broderi av böljande linjer, rottrådar, trassel, längtan och drömmar.




  • Moderna Museet, Stockholm
  • Sju rum och en trädgård // Seven rooms and a garden
    och museets ssmling. I utställningen samtalar, krockar och konspirerar verk av den amerikanska konstnären och filmskaparen Rashid Johnson med Moderna Museets samling. I vart och ett av utställningsrummen – och i trädgården – iscensätts ett möte som utgår ifrån de personliga, politiska och konsthistoriska relationer som vecklar ut sig i Johnsons konstnärskap.

  • Karby gård, Täby
  • Konstrundan Täby-Vallentuna. Samlingsutställning.
    KarbyGrafikerna: 30 sep-1 okt: Det föränderliga ljuset.
    7-8 okt: Grafikernas KIR-medlemmar.
    Obs utökat öppethållande 7-8 okt kl 10-17.




vernissage söndag 01 okt




vernissage onsdag 04 okt

  • Sthlm Craft Week,
  • Konsthantverksveckan // Sthlm Craft Week återkommer för femte gången – ett evenemang för samtida konsthantverk. Läs mer på hemsidan, där finns hela programmet.

vernissage torsdag 05 okt




  • Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
  • Fresh Brew – 22 nyexaminerade konstnärer från Konstfacks masterprogram CRAFT! ställer ut
    Medverkande konstnärer
    Anneli Tegelberg
    Bhumika Sethi
    Bogil Lee
    Camille Barrington-Wood
    Ciara Neufeldt
    Cornelia Dahlin
    Gustaf Helsing
    Hanna Havdell
    Ida Netterberg
    Johan Ibrahim Adam
    Judit Fritz
    Karina Nøkleby Presttun
    Linda Nurk
    Lisa Englund
    Maëva Weissen
    Malin Pierre
    Mariona Miquel Ros
    Marta Veiga
    Mira Davida
    Miriam Johannesson
    Nina Johansson
    Rosita Ståhl


vernissage fredag 06 okt



  • Tensta konsthall, Spånga
  • Mining Life
    I centrum för utställningen står en kuliss-stad, en grupp gatukomiker och ett antal kulturhistoriskt explosiva textilier. Höstens utställning på Tensta konsthall börjar i Madre de Dios, en region i peruanska Amazonas där Oscar Lara tillbringade sin barndoms somrar.


  • Sven-Harrys Konstmuseum, Stockholm
  • Tomteexpressen

    Välkommen ombord på Tomteexpressen! Vinterns stora resa med jultomten som huvudperson.

    I Tomteexpressen får du följa med på jultomtens fantastiska, virvlande färd som tar dig runt i världen och aldrig stannar upp. Upptäck vem jultomten egentligen är, var han kommer ifrån och vart han är på väg. Hans bakgrund är en blandning av det som är hedniskt, profant och kristet - och framförallt mångkulturellt!

    På den föränderliga färden möter vi även ett helgon, julbocken, hjälpsamma nissar, och inte minst den grinige gårdstomten som förvandlade Nils Holgersson till en pyssling. Tomteexpressen är en julutställning för hela familjen!


vernissage lördag 07 okt



  • 3:e Våningen Dans & Konstscen, Göteborg
  • Sensual Politics, Stars Around Scars
    C-print. 18/10: Samtal om dans, Mats Nilsson, Göteborgs Dansarkiv. 27/10: Sistersloop & Contemporary Performative Arts, PerformanceNatt #4



  • Kristinehamns konstmuseum, Kristinehamn

  • Kristinehamnskonstnären Harry Moberg studerade croquisteckning på Académie Grand Chaumiere i Paris och återvände med avbrott till Frankrike åren 1947–49.

    En av hans återkommande motiv är landskapet Provence i ett säreget ljus och en drömsk färgskala. Landskap är ett dominerande motiv för Harry Moberg, ofta befolkat av en ensam liten gestalt.

    I flera av sina verk bearbetar han teman som längtan och återkomst. Han har bland annat skildrat Odysseus färder till havs och hur hustrun Penelope väntar i land tillsammans med sonen Telemakos. Motivet präglas av just de stämningar som ofta förekommer i Mobergs konst. Harry Moberg gjorde även skulpturer som blev uppmärksammade. Flera av hans långsmala figurer är påverkade av Giacommetti.


  • Arkeologisk fyndteckning
    Vetenskapligt och verklighetstroget tecknade arkeologiska fynd som gjorts vid utgrävningar i Laholm med omnejd.













  • Höstens grupputställning på Marabouparken konsthall tar sin utgångspunkt i mötet mellan text och bild. Text är något som länge förekommit i bildkonstens historia, i många former och konstnärliga tekniker. Utställningen väljer att fokusera på verk som genom sin konstnärliga metod öppnar upp för en fruktbar osäkerhet eller dubbeltydighet, verk som tvingar oss att läsa av dem simultant genom olika språk eller med en dubbel blick. Utställningen innehåller verk av konstnärer som verkar inom olika riktningar och konstnärliga praktiker och följer några olika trådar genom detta omfattande fält.



  • Kummelholmen, Vårberg
  • Att tända en sten
    Utställningen väver samman nuet med en tidsrymd av något som flytt och fångats in – med ljud- och ljusinstallationer, speldosor, musikmaskiner, klockor, performativ mekanik, videoverk, och live-konserter. Ett miniuniversum där det brutala sentimentala konceptet kan ta plats: kugge för kugge, hål för hål, gnista för gnista, ljud eller tystnad, av eller på. I en bunker av trots och tröst.

    7 okt kl 18 – The Too Much Too Soon Orchestra: Tommy Björk (slagverk), Dror Feiler (rörblås & live elektronik), Mats Lindström (live elektronik), Sören Runof (el. gitarr & live elektronik), Kasper T. Toeplitz (el. bas & live elektronik)

    14 okt kl 18 – Anna Lindal (fiol) & Eva Lindal (fiol) framför musik av Dror Feiler

    20 okt kl 18 – Konsert/performance med saxofonisten Mats Gustavsson, poeten Johan Jönsson och Dror Feiler.

    29 okt kl 15 – Finnisage med överraskningorkester

    Utställningen öppnar 7 okt kl 13–20, kl 18 – Konsert med The Too Much Too Soon Orchestra



vernissage torsdag 12 okt

  • Skissernas Museum, Lund
  • Kom som du är!...och andra nyförvärv – ett urval av de hundratals förvärv som gjorts till museets samling de senaste åren.
    Modeller och skisser till ett femtiotal gestaltningar för skolor, parker, torg, parkeringshus, idrottsanläggningar, tunnelbanestationer och olika serviceinrättningar.


vernissage fredag 13 okt

  • Textilmuseet, Borås
  • Mönstrade positioner
    I utställningen utforskas samtida textil mönsterdesign för rum och kropp genom verk av 14 tongivande nordiska formgivare och konstnärer. Det blir en resa genom dagens gränsöverskridande mönstervärld där frågor om fult/vackert, digitalt/analogt, abstrakt/konkret inte längre har tydliga svar.

  • Liljevalchs, Djurgården
  • Klänningen gör mannen, haute couture – en ny era
    ger en unik möjlighet att följa med bakom kulisserna i en anrik modegenre under radikal förändring. Fredrik Robertsson är en av ytterst få män i världen som måttbeställer handsydda kreationer från haute couture-husen i Paris. I utställningen visas ett fyrtiotal av hans mest spektakulära plagg från tongivande modehus.

vernissage lördag 14 okt










  • Nässjö konsthall, Nässjö
  • Tillsammans i konsten Arr Nässjö konstförening.
    Konstnärer boende och verksamma i Nässjö kommun ställer ut.












  • Västerås Konstmuseum, Västerås
  • Hulth, Ljung och Segerberg – Västerås tre stipendiater i bild
    – nyexaminerad konstnär som främst arbetar i textil men även med film och foto. Hennes unga konstnärskap visar en sammanhållen helhet där hon kombinerar innehåll och material med en balanserad och medveten rumslighet. Hulths verk har både ett stillsamt allvar och ett kraftfullt uttryck med ett starkt berättande. Materialiteten tillsammans med berättelserna i verken skapar en betydelsebärande helhet i tid och rum.


vernissage torsdag 19 okt


vernissage fredag 20 okt




vernissage lördag 21 okt







  • Sigtunastiftelsen, Sigtuna
  • Människa vid gränserna
    »Mitt bortom är jordiskt. Det är inte ett förlorat paradis utan snarare en grön poesi, denna värld som vi ständigt upplever. För den som lyssnar uppmärksamt, ger världen sin sång åter som ett eko.« Med sin konst utforskar Elvire Soyez människans tillstånd som gränsvarelse mellan yttre och inre världar, mellan himmel och jord. Där finns ingen strikt skiljelinje. I stället är gränsen porös och genomsläpplig, och det är just detta som intresserar Soyez. Tidigare i år blev hon tilldelad Axel Theofron Sandbergs Akvarellpris »för upprättandet av en poetisk motståndsficka i en tid av råhet och förfulning.« Genom konsten, och med fantasins kraft, strävar hon bortom det synligas gräns. På Sigtunastiftelsen kommer Elvire Soyez att visa keramik, skulptur och broderi, med inspiration från bland annat trädgårdskonsten och religiösa artefakter. Vernissage kl. 14-16 med konstnärssamtal kl. 15.30








vernissage torsdag 26 okt



  • Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
  • Southnord x Kulturhuset – The Threshold is a Prism.
    Gästcurator
    Marcia Harvey Isaksson

    Medverkande konstnärer
    Ahmed Umar (Sudan/Norge)
    Ami Weickaane (Senegal/Frankrike/Sverige)
    Cecilia Germain (Sverige/Kanada)
    Diana Agunbiade-Kolawole (Nigeria/Storbritannien/Sverige)
    Dina El Kaisy Friemuth (Egypten/Tyskland/Danmark)
    Dyami Rafn Andrews (Island/USA)
    Ernest Mancoba tolkat av Joseph Ndlovu (Sydafrika/Danmark/Frankrike)
    Fatima Moallim (Somalia/Sverige)
    Germain Ngoma (Zimbabwe/Zambia/Norge)
    Guro Jabulisile Sibeko (Azania/Norge)
    Ina Nian (Gambia/Sverige)
    Ismaila Fatty (Gambia/Sverige)
    Jeanette Ehlers (Danmark/Trinidad)
    Khalid Shatta (Sudan/Norge)
    Michelle Eistrup (Jamaica/USA/Danmark)
    Musti (Somalia/Norge)
    Rafiki (Demokratiska republiken Kongo/Norge)
    Santiago Mostyn (USA/Trinidad/Sverige)
    Sasha Huber (Haiti/Schweiz/Finland)
    Uwa Iduozee (Nigeria/Finland)

    Fokushelger med aktiviteter
    Kärnan i Southnord x Kulturhuset är utställningen The Threshold is a Prism i Galleri 3. Under utställningsperioden arrangeras kringprogram i hela Kulturhuset under tre fokushelger för alla åldrar. Stor grupputställning, filmvisningar, samtal och performances i hela Kulturhuset. (Galleri 3)


vernissage fredag 27 okt



vernissage lördag 28 okt









  • Kulturcentrum Sandviken, Sandviken
  • Bakom Scen
    – Killen som råkade bli rockfotograf och fick träffa alla sina idoler. På 70-talet i Hofors kom Björn Skifs till parken och den unge Peder med sin instamatic-kamera lyckades träffa honom genom att ljuga för vakterna att han var från tidningen. Detta blev starten på en resa och 4 år senare gjorde han skivomslag till Björn Skifs, Jerry Williams och en turnéaffisch till Ulf Lundell. Vernissage Kl. 18








vernissage fredag 03 nov




vernissage lördag 04 nov










  • Karby gård, Täby
  • Öppet hus med Karby Gårds 10 föreningar.
    Utställningar, musik, aktiviteter.



vernissage torsdag 09 nov





vernissage fredag 10 nov








vernissage lördag 11 nov


















vernissage torsdag 16 nov


vernissage fredag 17 nov


vernissage lördag 18 nov






  • Älskade krog
    Producerad av Sörmlands museum, Skånes Hemslöjdsförbund och Östergötlands läns hemslöjdsförening i samarbete med Slöjd i Blekinge och Kulturcentrum Ronneby konsthall.









vernissage onsdag 22 nov


vernissage torsdag 23 nov




vernissage fredag 24 nov


vernissage lördag 25 nov















  • Galleri Hantverket, Stockholm
  • Julutställning med galleriets medlemmar
    – trä, järn, silver, keramik, skulptur och glas









vernissage söndag 26 nov


Konstkalendern

C/O K22, KRUKMAKARGATAN 22, 11851 STOCKHOLM
www.konstkalendern.se utges av/published by:
Blume Production AB
Ansvarig utgivare/publisher: Anders Blume
070 734 59 09

mail   start/hemsida   instagram   twitter   facebook

Kontakta Konstkalendern

info@konstkalendern.se

Om du vill prenumerera på den tryckta Konstkalendern, glöm inte att ange din fullständiga postadress!

Prenumerera eller köp Konstkalendern

Prenumeration (kr inkl moms)
Var 1 år 2 år
Sverige 75 140
Norden 90 170
Världen 90 170

Köp flera ex av samma nummer
Bara Sverige 1 ex 4 ex 8 ex
35 60 90