Alla vernissager 2 månader framåt


vernissage torsdag 18 apr


 • Konsthantverkarna, Stockholm
 • I samband med sin utställning Sleeper in Metropolis kommer Sebastian Hägelstam att hålla ett Artist Talk där han berättar mer om bakgrunden till utställningen. Sebastian Hägelstam arbetar oftast i stengods och porslin och använder sig mycket av skulptering och gjutning samt dekorationsmålning. Hans keramikkonst präglas av en stark tematik med undertoner av både allvar och humor, ofta med historiska och samtida konst- och kulturreferenser. Figurinen är återkommande men kontexten den placeras i betraktas ofta med en kritisk blick.

vernissage fredag 19 apr

 • Affordable Art Fair, Stockholm
 • Nordic Art Agency & Galleri Final arrangerar en så kallad pop-up mässa i Malmö
  Nordic Art Agency vid Hansa, Stora Nygatan 50-56

vernissage lördag 20 apr

 • Konsthall C, Farsta
 • Vi arbetar här – en utställning av Hökarängens konstnärsnätverk
  Utställningen består av 44 konstnärers verk. Alla medverkande är bosatta eller verksamma i närområdet.
  Vi arbetar här tillägnas de bortgångna Hökarängs-konstnärerna Pelle Piano och Adrian Tomic, vars ikoniska fotografier och miniatyrer kommer att visas i utställningen. Vernissage och ett späckat program med musik, tal och performance från 18.00 till midnatt.

 • (1956-2023)
  I utställningen har vi valt att visa Pelle Pianos verk Little Jimmy – ett självporträtt av ett av Pelle Pianos alter egon, sammansatta av plektrum. Pelle Piano växte upp i Hagsätra men bodde i Hökarängen i 40-50 år. Han var en mångfacetterad konstnär, med många alter egon som han kallade sina mina »mig-självor«. Han var även musiker, grafiker och under en tid Hökarängens fotograf.
  »Pelles verk var så omfattande att det är svårt att veta var man ens ska börja. Foto, grafik, musik, digitala konstverk... Hans kreativitet och fantasi var hans signum. Det finns tusentals foton och bildkonstverk… Alla hans alster borde tas vara på, vårdas och dokumenteras för eftervärlden – de får inte gå förlorade.« Claire View

 • (1984-2022)
  Förorten – med utsmyckade fasader på funkisarkitektur – fascinerade Tomic. Bilder på miniatyrerna publicerade han i lokala facebookgrupper, som ledde till en intervju i bl.a. Mitt i Söderort. Av konstnären Adrian Tomic visas miniatyrerna Fagersjövägen 21 och Cykelverkstad.
  »Adrian uppskattade Hökarängens stil, ett område präglat av funkisarkitektur med många fascinerande detaljer på fasaderna. Han värdesatte även det slitna, vilket bara gav karaktär åt arkitekturen. Tidigare hade han experimenterat med skala och fotorealistisk konst men det var under pandemin och i sjukdomens skugga som Adrian fick möjlighet att verkligen utforska området, vilket ledde till idén att skapa miniatyrer av Hökarängens fasader.« Janna Salla
 • Candyland, Stockholm

 • Borderlands Utställningen visas på The Cell (Hagastaden, Forskaren, Hagaplan 4, mer om The Cell på länken nedan) under ett år framåt. Men på kulturnatten den 20 april kan besökarna delta i det levande experimentet Rythmic Motion Lab med konstgalleriet Candyland kl 20–23.
  Här bjuds det på experiment inom det humana bioelektriska fältet där autonoma impulser visualiseras i realtid. Det är en unik möjlighet att utforska gränssnittet mellan biologi och teknik och att kanske få en ny förståelse för människokroppens fascinerande komplexitet.
 • Utställningen Vinden kombinerar skulpturer och vävda verk av Corinna Helenelund och Lukas Malte Hoffmann, som på olika sätt berör förkroppsligade minnen. Minnen som fallit i glömska, lagts undan eller förträngts. Sedan viner vinden en dag från en viss riktning, med en viss doft eller stämning, och minnena bubblar upp till ytan igen. De var där hela tiden, i bakhuvudet, under högar av andra minnen, i vävnaden.
  Fönster och mattor // Windows and carpets.

vernissage torsdag 25 apr • Supermarket, Stockholm
 • SUPERMARKET 2024 – Stockholm Independent Art Fair will take place on 25–28 April 2024 in Stockholm.

vernissage fredag 26 apr


 • Konstakademien, Stockholm
 • Lena Cronqvists motiv och figurer erbjuder mängder av berättelser. De kan vara roliga, sorliga, våldsamma, djuplodande, men vad handlar de om och inte minst vem handlar de om? Föreläsningen berör konsthistoriska betraktelser som Lena Cronqvists konst inbjuder till samt hur hennes verk väcker fler frågor än de ger svar.
  Katarina Wadstein MacLeod, Professor i Konstvetenskap vid Stockholms universitet
  Tid: 13:00 - 14:00, Plats: Hörsalen, Fri entre med biljett krävs.
  Till bokning av biljett

vernissage lördag 27 apr • Husby Konsthall, Kista
 • Husby konstsalong
  Tredje året för Husby konstsalong i samarbete med Husby Kulturkvarter. Open call där etablerade som oetablerade mellan 1–100 år bjuds in att ställa ut i en jurybedömd utställning som visas på flera platser i Husby.


 • Sigtunastiftelsen, Sigtuna

 • En moder vaken

  År 2021 utgavs albumet Aquae Profundum med tonsättningar av texter och böner som skrivits av kyrkofäder. Kan motiv ur den sakrala bildkonsten användas på liknande vis som kyrkofädernas texter, och bli till förlagor för samtida måleri? Det vill Erik Jeor utforska inför sin kommande utställning på Sigtunastiftelsen, med bilder av Jungfru Maria, Guds moder, som utgångspunkt.

  Inspirationen till utställningen går tillbaka till då Erik Jeor bodde tillsammans med sin familj i Paris, bredvid kyrkan Eglise Saint-Gervais-Saint-Protais. Där samlas munkar och nunnor fem gånger om dagen för att be och sjunga tillsammans med stadens invånare. Med en nyfödd dotter i famnen gick Erik Jeor ofta dit och lyssnade, vandrade runt i katedralens ”kropp”: bålen, huvudet, armarna och benen. Det verkade som att dessa promenader ökade mottagligheten för att måla mer figurativt än vad han hade gjort tidigare. Denna rörelse mot det figurativa är något han undersöker vidare i sina bilder av Maria.

  Erik Jeor (f. 1974) är konstnär och musiker verksam i Stockholm. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm samt Ecole Nationale Supérieur des Beaux-Arts i Paris. Erik Jeor har tidigare varit aktuell med utställningar på bland andra Saskia Neuman Gallery och Konstnärshuset i Stockholm, Galleri Benoni i Köpenhamn samt Galerie Ora Ora, Hong Kong. Hans verk finns representerade i en rad samlingar, däribland Moderna Museet, Malmö Konstmuseum samt Sveriges Allmänna Konstförening.

  Vernissage 27 april kl. 14.00 – 16.00, konstnärssamtal kl. 14.30.

 • Tema – ljusstråk KarbyGrafikerna


vernissage söndag 28 apr


vernissage onsdag 01 maj • Vid sin mormors dödsbädd frågade Markus Öhrn henne om det var något hon ångrade i livet. Eva-Britt svarade att om hon fick leva på nytt, önskade hon att hon hade vågat vara mer destruktiv. Att hon någon gång i livet hade vågat följa sina egna begär.
  Utställningen på Bonniers Konsthall följer händelserna som uppstod efter samtalet och blir den första stora presentationen av Öhrns samarbete med tretton äldre damer från norra Italien och skapandet av gruppen Azdora – hon som bestämmer.

vernissage torsdag 02 majvernissage lördag 04 maj • Röda Sten Konsthall, Göteborg
 • Blixtsko – Hotshoe, examensutställning med kandidat- och masterprogrammet i fotografi på HDK-Valand, Högskolan för konst och design.
  Vernissageprogrammet pågår mellan kl. 13–16 och inleds med tal av Mia Christersdotter Norman från Röda Sten Konsthall och Linda Sternö, Niclas Östlind och Pelle Kronestedt från HDK-Valand. Därefter uppläsning, performance m m. Det bjuds på förfriskningar.


 • Landskrona konsthall, Landskrona

 • »I mina garngråtande skildringar av kroppar i den tragikomiska vardagen undersöker jag de laddade förhållanden som ligger till grund för självuppfattning, intimitet, bekräftelse och individuell upplevelse. Mina verk, som skildrar figurer som visar en hårig men ändå arrangerad sida, och som i det jag kallar underjorden av bilder, visar en slags inre känsla med mer destruktiva och ensamma drag. Mina bilder, handvävda i den traditionella skandinaviska tekniken rya, visar kroppar som zombielika varelser uttryckta genom de hängande garn-linjerna och de täta horisontella linjerna, av mina egna barn, min hund, min kropp, liksom andra kvinnors kroppar.

  Rya är en vävteknik som historiskt har använts för att väva täcken som imiterar fårskinn där den håriga delen ligger mot kroppen. Centralt i ryan är teknikens dubbelsidighet. Den håriga sidan ställer sig som motpol till den släta undersidan, mina verk installeras ofta med båda sidor, med dess olika uttryck, synliga för åskådaren. Jag väver inte bara det välbekanta, personliga, utan hela praktiken sker även i mitt vardagsrum. Hemmet som plats har definierat en av västerländsk kulturs grundläggande idéer om kvinnlighet – den patriarkala synen på kvinnans plats. Det finns goda skäl att förkasta hemmet som en plats med stöd för feministens egen identitet, men hemmet har ambivalenta värderingar – många av oss ser fram emot att komma hem, att vara oss själva. Utöver vissa patriarkala värderingar är hemmet, och som i mitt fall, arbetsplatsen som ligger mitt i hemmet, också förknippad med värden som integritet, säkerhet och konstnärligt ägande.«

  Emelie Röndahl

  BIO: 

  Emelie Röndahl (1982) bor och arbetar i Falkenberg, hon är en vävande konstnär som under flera år handvävt figurativa ryor men som även arbetar med andra uttryck såsom teckning, animation och installation. Emelie studerade på HDK-Valand och Oslo Konsthögskola. 2022 disputerade hon på sin avhandling ”Crying rya – a Practitioner’s Narrative Through Hand Weaving” i konstnärlig forskning vid Göteborgs universitet. Hon har ställt ut på bland annat Havremagasinet, Hallands Konstmuseum, Trollhättan Konsthall, Svenska Institutet i Paris och på Istanbul Design Biennal.
vernissage söndag 05 maj


vernissage torsdag 09 maj


vernissage lördag 11 majvernissage torsdag 16 majvernissage fredag 17 maj


 • Konsthall 16, Gärdet
 • Tore A Jonassons samling
  Ett urval av de nyförvärv som gjorts till samlingen. Fokus ligger på svenska samtidskonstnärer och verken relaterar på olika sätt till idrott. • Nässjö konsthall, Nässjö
 • Sörängens folkhögskolas elevutställning – En utställning kring att utveckla sitt hjärta och känsloliv genom konsten.
  Vernissage fredag 17 maj kl 13


vernissage lördag 18 maj

 • Lotte Thoröd Larsen
  Tatueringar

 • Elever från Tuppkärsskolan – slöjd • Tema – ljustråk KarbyGrafikerna
 • Utvalt konsthantverk Täby konsthantverkare


vernissage torsdag 23 maj

vernissage fredag 24 maj


vernissage lördag 25 maj
 • Hallands konstmuseum, Halmstad

 • Krukmakare, konstnär och poet Han inspirerades av naturen och den japanska keramiktraditionen. Hans bruksgods har enkla former som blir unika genom askglasyrernas känslighet och vedugnens höga temperatur. Organiska strukturer eller havets rytmer ger form till Birgers reliefer och skulpturer, medan målningarna ofta skildrar rena, abstraherade landskap. Birger E Nilsson (1918-2003) växte upp i Björkfors, Nederkalix, men var verksam i Skene, Mölndal och Veinge.

 • Kungsbacka konsthall, Kungsbacka
 • Erik Viklund En stad utan spöken är en död stad
  Fotografen vars experimenterande med olika analoga tekniker reflekterar över tid, förgänglighet och människans relation till platser genom både fotografi och publikationer. Viklunds verk utgår ofta från en fysisk plats, men framför allt från möten med människor på dessa platser och hur platsens specifika material kan användas för att upplösa gränser; mellan den avbildade platsen och representationen av densamma. 25/5 kl 11-15 • Galleri Hantverket, Stockholm
 • Sommarutställning med medlemmar och inbjudna.
  trä, metall, glas, keramik, silver och skulptur


 • Tema – ljusstråk KarbyGrafikerna
 • Utvalt konsthantverk Täby konsthantverkare

vernissage måndag 27 maj


vernissage onsdag 29 maj


vernissage torsdag 30 majvernissage lördag 01 jun • Millesgården, Lidingö
 • L'Art Brut
  Franska för rå konst, även kallat särlingskonst, folkkonst eller outsider art – kärt barn har många namn. Termerna varierar och innefattar olika kriterier. Konstgenren l’art brut definierades av konstnären Jean Dubuffet (1901—1985) som under 1940-talet börjar samla på konst som inte ansågs som, eller hade intentionen att vara, just konst.
  Utställningen är ett samarbete med Collection de l’Art Brut i Lausanne, Schweiz. Dubuffets oerhörda samling av såväl målningar och skulpturer som installationer, kollage och texter, gav upphov till museet 1976. • Galleri Kyrkskolan, Österhaninge
 • Utställning om Föreningen Haninge Konstnärers (FHK:s) 40-åriga historia och Konstlotteri
  Konstrunda med öppna ateljéer 1-2 juni och 8-9 juni

vernissage lördag 08 jun


vernissage torsdag 13 jun
vernissage fredag 14 jun


vernissage lördag 15 jun


 • Sigtunastiftelsen, Sigtuna

 • – I utställningen Bilden av Hammarskjöld visas Dag Hammarskjölds egna fotografier från hans många resor. På Kungliga biblioteket i Stockholm finns 3000 fotografier tagna av Hammarskjöld. I urvalet på Sigtunastiftelsen återfinns både naturskildringar, porträtt och ögonblicksbilder. Snarare än att ringa in en specifik aspekt av Hammarskjölds liv, söker utställningen svar på frågan: vem var människan Dag Hammarskjöld?

  Enligt brorsdotterdottern Caroline Hammarskjöld var Dag en kreativ och känslig själ. Inte minst syns detta i hans poesi- och tankebok Vägmärken. Där avslöjas en sårbarhet men även en förmåga till intuitivt lyssnande och inkännande. Han brottades med frågor som vi alla kan känna igen oss i, så som tvivel och hopplöshet. Samtidigt var han, från insatsen som FN:s generalsekreterare från 1953 till det dramatiska dödsfallet i flygkraschen i Kongo 1961, en stark och öppen ledare med höga ideal. Dag Hammarskjöld var och förblir en vägvisare, som kan fortsätta att inspirera och ge hopp åt generationer framöver.

  Dag Hammarskjöld hade ett stort intresse för människor, konst och kultur. Men han kände även till värdet av stillhet. Vid sidan av alla insatser i det som kallats »världens mest omöjliga jobb« utformade han ett meditationsrum mitt i FN-huset i New York. Kontrasterna mellan storstadens buller och djup tystnad, aktiv handling och stilla kontemplation, präglade Dag Hammarskjölds liv och syns även i hans bilder. Mitt i världens kaos och konflikter valde Dag alltid att se det vackra. Fotograferandet blev för honom ett sätt att öva sig i att se. I bilderna får vi betrakta världen ur Dag Hammarskjölds ögon, vägledda av hans ord: »det är bättre att lära sig se själv än att få sin syn bestämd av andras.«

  Vernissage 15 juni kl. 14.00 -16.00. Samtal med Caroline Hammarskjöld kl. 15.00.

 • Stenhuset genom tiderna – En minnesutställning, från smedbostad till kulturhus

 • Tomelilla konsthall, Tomelilla
 • Stiftelsen Tomelilla konstsamling 100 år – samlingen har haft en avgörande betydelse för konstlivet på Österlen samt för bildandet av Tomelilla konsthall. • OpenArt, Örebro
 • Openart
  Biennalen OPENART förändrar Örebros stadskärna med temporär samtidskonst. Utställningen är öppen för alla och upplevs utomhus och utan entrébiljett. Under tre sommarmånader fylls staden med fler konstupplevelser som lockar till nyfikenhet, skapar oväntade samtal och väcker nya tankar.


Konstkalendern
annonser:

Artely Fine Art Gallery
– konst och NFT av
svenska konstnärer

www.kultur1.se
www.omkonst.com
konstnarernashjalpfond.se
www.konsten.net
aktuellt nummer
Cover, Artguide Sweden, Omslag Konstkalendern 1/2024. © Diana Orving Textila skulpturer och målningar Nässjö konsthall 6 aug–31 aug, se mer här
Konstkalendern

C/O K22, KRUKMAKARGATAN 22, 11851 STOCKHOLM
www.konstkalendern.se utges av/published by:
Blume Production AB
Ansvarig utgivare/publisher: Anders Blume
070 734 59 09

mail   start/hemsida   instagram   twitter   facebook

Kontakta Konstkalendern

info@konstkalendern

Om länken inte fungerar, kopiera epostadressen och öppna ditt epostprogram.

Om du vill prenumerera på den tryckta Konstkalendern, glöm inte att ange din fullständiga postadress!

Prenumerera eller köp Konstkalendern

Prenumeration (kr inkl moms)
Var 1 år 2 år
Sverige 75 140
Norden 90 170
Världen 90 170

Köp flera ex av samma nummer
Bara Sverige 1 ex 4 ex 8 ex
35 60 90