Det kan finnas fler där tekniken inte är angiven.
What is Love? En utställning om kärlek. Genom arkivmaterial, kulturhistoriska föremål, samtida konst och interaktiva installationer får vi ta del av berättelser om förälskelse, saknad, längtan och svartsjuka. Och om uppfyllelse och lycka, men också om förfall och förlust.
Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping
tis–sön 10–17.
Från 1970-talet och framåt utforskade Björn Lövin (1937-2009) samhället i förändring genom att synliggöra gapet mellan välfärds- och konsumtionssamhället och de grupper som står utanför. I flera verk undersöks relationen mellan individ och kollektiv, bild och verklighet.
Genom sina totalkonstverk, uppbyggda av omsorgsfullt utvalda detaljer vilka tillsammans bildade fiktiva världar som besökaren kunde röra sig i, kom Björn Lövin att bli en av Sveriges första installationskonstnärer.
Installationsvy L’Image – Exposition de Björn Lövin pour International Life Assurance Company ILAC, Centre Pompidou, 1981 © Björn Lövin Foto: Mats B
Moderna Museet, Excercisplan, Skeppsholmen, Stockholm
08-5202 3500
Se hemsida
Vad känner en sköldpadda genom skalet?
Empati och förmågan att sätta sig in i andras situation är temat för Eva Koťátkovás utställning. Hennes dramatiskt iscensatta installationer påminner om kuriosakabinett med referenser till historiska bildvärldar och nutida kultur. Koťátková undersöker vad som väcker våra känslor och hur de kan få oss att mötas bortom kategoriska indelningar och hierarkier. Utställningen är ett artöverskridande klassrum.
© Courtesy of Eva Koťátková, Sleeping Woman Going to Battle, 2021. Performance at Meyer-Rieger, Karlsruhe. Foto: Lino Santo
Bildmuseet, Konstnärligt campus, Östra Strandgatan 30B, Umeå
090-786 7400
Öppet: Se hemsida
Nästan samma utställning som tidigare visats i Sthlm.
Utställningen Alternativ sekretess presenterar arbeten från hela konstnärens karriär – utöver fotografi även skulptur, textil och installationer. Utställningen visades i en något annorlunda form på Moderna Museet i Stockholm 23 oktober–20 februari. För utställningen i Malmö har konstnären skapat några helt nya verk.
© Annika Elisabeth von Hausswolff
Moderna museet Malmö, Ola Billgrens plats 2-4, Malmö
08 52 02 35 00
tis–fre 11–18 lör–sön 11–17.
Industridesignkollektivet Numen/For Use gör en stor installation som både fyller och sprider sig ut ur den 25 meter långa logbyggnaden på Wanås. De har i 15 år experimenterat med rep och tejp i intrikata konstruktioner och svindlande former som sträcker sig i olika riktningar. Besökare bjuds in i de stora strukturernas gångar och hålrum i installationer som lockar både tanke och kropp till upptäckt. Parallellt med en fascination över tejpens möjligheter har gruppen arbetat för att hitta en hållbar ersättare till materialet. Steg för steg har de i nära dialog med en tillverkare hittat fram till en biologisk nedbrytbar tejpvariant. Installationen på Wanås Konst blir den andra de gör med materialet. Den första var på Garage Museum i Moskva 2019. Numen/For Use är ett industridesignkollektiv som grundades av Nikola Radelkjkovic, Sven Jonke och Christoph Katzler 1998. De samarbetar i projekt som tar dem bortom industridesign.
www.wanaskonst.se
Sven Jonke, Numen/For Use. Photo: Mattias Givell.
Wanås Konst, Knislinge (mellan Hässleholm och Kristianstad), Knislinge
044 660 71
Skulpturparken med samlingen öppen dagligen året runt kl. 10–17. Öppet inomhus - café, shop&deli, studio mars–nov. För fullständiga öppettider och visningar se hemsida. Wanås Restaurant Hotel har varierande öppettider se www.wanasrh.se.
Grupputställning SLÄPLJUS Ett undersökande av vår relation till historien. Skulptur och installation i Carl Eldhs Ateljé.
© Cia Kanthi, Untitled, brons, 2017 Foto: Valdermar Asp. Utställning Släpljus på Carl Eldh ateljémuseum
Carl Eldhs Ateljémuseum, Lögebodavägen 10, Stockholm
08 612 65 60
Öppettider – se hemsida
Dödsboet – konsten att sopa igen spåren. Installation
Dödsboet av bröderna Mügge
Eksjö museum, Österlånggatan 31, Eksjö
0381 361 60
tis–fre 10-17, lör–sön 11–15.20 juni–20 aug: mån–fre 10–17, lör–sön 10–15.
Installation
Eksjö museum, Österlånggatan 31, Eksjö
0381 361 60
tis–fre 10-17, lör–sön 11–15.20 juni–20 aug: mån–fre 10–17, lör–sön 10–15.
Nordiska väsen – Rödlistan
– om landskapsförändringen och hotbilden mot biologiska mångfalden, på ett annorlunda sätt Fotoutställning med ljudinstallationer
noatunforlag.se
Kraken. Foto: Tore Hagman.
Rydals museum, Boråsvägen 237, Rydal
0320 218 300
Tors 12-19, fre-sön 12–16. Ökat öppethållande under sommaren.
– installation/foto/video/skulptur
/textil/perfomance/måleri.
Konsthallen i Luleå, Kulturens hus Skeppsbrogatan 17, Luleå
0920 45 40 80
tis 12–16, ons–tor 12–19, fre–sön 12–16.
Essence-Eksistence lyfter fram Kiefers rika produktion av målningar, skulpturer, grafik och installationer. Verken är ofta en djupdykning i den tyska historien och berör den tyska identiteten från romantiken till ett Tyskland i ruiner efter nederlaget i andra världskriget.
Inträde vuxna: 395 kr!
© Anselm Kiefer Voyage au bout de la nuit, 2002. © Anselm Kiefer. Courtesy Grothe-collection.
Artipelag, Artipelagstigen 1, Gustavsberg
08 570 130 00
Se hemsida
Inside Outside är Nancy Holts (1938–2014) första retrospektiv i Europa och den mest ambitiösa presentationen någonsin av hennes mångfacetterade konstnärskap. Holt var en central gestalt på New Yorks konstscen, en pionjär inom jordkonst och platsspecifik installation, film och konceptkonst. Hon ingick i kretsen med konstnärer som Lucy Lippard, Joan Jonas, Richard Sierra och Robert Smithson, Holts partner.
Utställningen visar filmer och videoverk, fotografiska serier, konkret poesi, ljudverk samt arkivmaterial, ritningar, skisser och dokumentation av hennes jordkonst. Tre större installationer har återskapats. En av dem, Ventilation System, är en lekfull skulptur som löper över flera våningsplan, inomhus och utomhus, i dialog med Bildmuseets arkitektur.
© Nancy Holt, Richard Misrach, Nancy Holt, Sun Tunnels #26, 1988
Bildmuseet, Konstnärligt campus, Östra Strandgatan 30B, Umeå
090-786 7400
Öppet: Se hemsida
Volz/Christo
Fotografen Wolfgang Volz mötte Christo och hans partner och livskamrat Jeanne-Claude 1969 på en strand i Australien. Volz var enormt fascinerad av verket och ville absolut träffa konstnärsparet. Så blev det, och detta historiska möte ledde till en livslång vänskap. Volz dokumenterade samtliga verk av Christo från 1971 och fram till hans sista verk Triumfbågen som visades i höstas, ett och ett halvt år efter Christos död den 31 maj 2020. Jean-Claude gick bort 2009. Verken som visas är signerade av både Volz och Christo.
Vidare visas i utställningen exempel på material i original som Christo använde vid sina installationer och inpackningar.
© Christo, Foto: Wolfgang Volz, The Pont Neuf Wrapped, (1985), ca 111x67 cm
FABRIKEN, Bästekille, mellan Södra Mellby & Vitaby. Se., Kivik
072-2016668
Se hemsida
»En sats paralleller« Installation av och med teckning, text och skulptur. För Hultman är detaljen och linjen ofta utgångspunkt, med en existentiell eller poetisk grundton.
Sundsvalls museum, Packhusgatan 4, Kulturmagasinet, Sundsvall
060 19 18 00
För aktuella öppettider, se webbplats.
LAST GLIMPSES OF A WORLD FADING
Det första fröet till Last Glimpses of a World Fading föds när bildkonstnären Johan Leion konfronteras med sin skiftande verklighet. Diagnosen Ushers Syndrom – en degenerativ genetisk sjukdom som sakta försämrar både synfält och hörsel, blir allt mer påtaglig och dess inverkan omöjlig att förneka. Allt eftersom förmågan att ta till sig världen runtom förändras och vittras ner växer en process av adaption och ett sökande efter nya vägar för uttryck fram.
I projektet Last Glimpses of a World Fading har fem konstnärer från olika discipliner bjudits in att gemensamt utforska gränslandet vid sina sinnens slut. Musik, ljud, ljus, installation, performance och video. Processen har varit kollaborativt undersökande. Sinnen har successivt begränsats för att se när intryck tappar forna mening och vad som uppstår i deras ställe.
Hur skapar du när du inte längre kan lita på din perception av världen? Vem blir du i ett rum du inte kan förnimma? Vilka vyer skapas genom hörsel? Vad säger ljuset om dina inre kartor? Var går gränsen för vad som är igenkännbart? Vilka sensationer tillåts expandera i tomrummet efter de intryck som en gång fanns?
Medverkande:
Tova Ekenberg, performance
Gustaf Hafvenstein, musik
Annelie Johansson, producent & ljud
Johan Leion, projektledare & installation
Emma-Kara Nilsson, ljus & installation
Felicia Sjögren, video
3:e Våningen Dans & Konstscen, Sockerbruket 9, Göteborg
070 272 17 71
ons–sön 12–16.
installation, konceptuell skulptur
Enköpings Konsthall, Tullgatan 18, Enköping
ons 17–19, lör–sön 12–15.
blommor.
Med färgstarka vävar, vedbränd keramik och nyskördade sensommarblomster länkar de samman sina konstnärliga uttryck i en nyproducerad installation.
Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1, Liljeholmen, Stockholm
08 645 07 07
tor–sön 11-16. Under utställningsperioder.
Ska vi diskutera eller... Installation, måleri tillsammans med Iryna Hauska
Väsby Konsthall, Hammarbyvägen 16, Upplands Väsby
08 590 948 50
ons–tor 12–17, fre-sön 12–16, tisdagar öppet för bokade grupper.Med reservation för ändringar.
Skulptur, installation
Bror Hjorths Hus, Norbyvägen 26, Uppsala
018-56 70 30
tors–sön 12–16
– I installationen Jerusalem lyfter konstnären Ann Edholm och författaren Tom Sandqvist existentiella frågor kopplade till förintelsen, men som är högst aktuella även idag. Installationen består av bland annat måleri, ljudverk och en film.
Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping
tis–sön 10–17.
Det regnar drakfjäll
Skuggspel, skulpturer och musik tar oss med på en resa genom tid och rum. Välkommen till soloutställningen Det regnar drakfjäll med dem högaktuella konstnären Lap-See Lam. Genom att använda sig av digitala designverktyg omtolkar Lam miljöer och föremål som befinner sig i gränslandet mellan Öst och Väst i konstnärliga installationer.
Lap-See Lam, foto: Beata Holmgren
Röhsska museet, Vasagatan 37-39, Göteborg
031 368 31 50
Se hemsida för öppettider.
– Tillsammans ger de en liten glimt av vad som formar våra beteenden och vår uppfattning om oss själva. Textil, foto, installation.
Steneby Konsthall, Enetsvägen 1, Dals Långed
0531 710 40
tis 11–16, ons 11-18, tor 10-14, lör–sön 11–14.
Konstnärsgruppen arbetar gränsöverskridande med platsspecifika installationer och performanceverk kring frågor om samtiden och vår relation till naturen och varandra. Med utgångspunkt i tankar och idéer från relationell estetik arbetar de ofta med »socialskulptur« där taktila element som känsel och gemensamma handlingar skapas och utmanar våra invanda mönster.
Örebro konsthall, Kulturkvarteret, Nygatan 7, Örebro
019-21 49 00
tis-tors 11-18, fre 11–16 lör–sön 11–15.
Mimicry II Utställningen bygger på teman om människan och naturen, det kontrollerbara och det oförutsägbara.
Måleri och installation.
© Magali Cunico
Eksjö museum, Österlånggatan 31, Eksjö
0381 361 60
tis–fre 10-17, lör–sön 11–15.20 juni–20 aug: mån–fre 10–17, lör–sön 10–15.
Om du vill prenumerera på den tryckta Konstkalendern, glöm inte att ange din fullständiga postadress!
Var | 1 år | 2 år |
---|---|---|
Sverige | 75 | 140 |
Norden | 90 | 170 |
Världen | 90 | 170 |
Bara Sverige | 1 ex | 4 ex | 8 ex |
---|---|---|---|
35 | 60 | 90 |